Als je vragen hebt over het aanbod of je twijfelt of ik iets voor je kan betekenen, neem gerust contact op via het contactformulier.

  • Binnen mijn praktijk doe ik psychodiagnostisch onderzoek. In overleg met jou kan dit een keuze zijn als er na het intakegesprek onduidelijkheid bestaat over de klachten en wat daarbij helpend zou kunnen zijn. Ook kan psychodiagnostiek gedaan worden als deze vraag bij voorbaat vanuit jou komt. Ik doe onderzoek naar autisme, AD(H)D, persoonlijkheidsproblematiek, hechtingsproblemen en syndroomstoornissen. Hierbij houd ik de DSM-5 aan. In de meeste gevallen wordt diagnostiek gezamenlijk uitgevoerd met Lidia Fernandes Pinto (GZ-psycholoog) en/of Michelle Leenders-Kiep (GZ-psycholoog). Diagnostiek dient altijd in een breder verband te worden toegepast. Dit wil zeggen dat uitsluitend diagnostiek zonder aansluitende behandeling niet mogelijk is.

  • Wat betreft individuele behandeling bied ik cognitieve gedragstherapie (CGT), acceptance and commitment therapy (ACT), eye movement desensitization and reprocessing (EMDR), interpersoonlijke psychotherapie (IPT), mindfulness bij autisme (MF) en psycho-educatie over autisme aan. Deze behandelmethoden zijn wetenschappelijk bewezen effectief. Als het passend is werk ik met een combinatie van technieken vanuit deze verschillende soorten behandelmethoden. Voor meer informatie over de behandelmethoden, lees hieronder meer.

Behandelmethoden

  • Cognitieve gedragstherapie (CGT)

    CGT is een combinatie van cognitieve- en gedragstherapie. Cognitieve therapie gaat vooral uit van de invloed van het denken op het gevoelsleven en het handelen. In gedragstherapie staat het gedrag van de cliënt centraal. CGT kan zowel de manier van denken en interpreteren van de cliënt beïnvloeden, als diens handelingswijze. Soms ligt de nadruk meer op denken, soms meer op handelen. In andere gevallen wordt er gelijktijdig gewerkt aan beide aspecten.

  • Acceptance & commitment therapy (ACT)

    ACT is een derde generatie gedragstherapie die cliënten helpt om op een flexibele manier om te gaan met de obstakels die ze tegenkomen (Acceptance), zodat ze kunnen blijven investeren in de dingen die ze écht belangrijk vinden (Commitment). ACT bestaat uit zes verschillende processen/vaardigheden: ruimte maken voor vervelende ervaringen (acceptatie), afstand nemen van je gedachten (defusie), flexibel omgaan met je zelfbeeld (het zelf), aandacht voor het hier en nu, stilstaan bij wat je echt belangrijk vindt (waarden) en investeren in je waarden (toegewijd handelen).

  • Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)

    EMDR is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een traumatische ervaring. Een groot deel van de mensen verwerkt deze ervaringen op eigen kracht. Bij anderen ontwikkelen zich psychische klachten. Vaak gaat het om herinneringen aan de nare gebeurtenis die zich blijven opdringen, zoals herbelevingen en nachtmerries. Andere klachten die vaak voorkomen, zijn schrikreacties en het ontwijken van moeilijke situaties die verband houden met de gebeurtenis. Men spreekt dan meestal van een ‘posttraumatische stressstoornis’ (PTSS). EMDR therapie is bedoeld voor de behandeling van mensen met PTSS en andere klachten die het gevolg zijn van de schokkende gebeurtenis. Meer informatie vind je in deze folder.

  • Interpersoonlijke psychotherapie (IPT)

    IPT wordt voornamelijk gebruikt om psychische klachten te behandelen die ontstaan bij veranderingen in relaties. De behandelaar kijkt samen met zijn cliënt hoe het contact verloopt met de personen om hem heen. Hierbij wordt geanalyseerd hoe de contacten bijdragen aan het ontstaan of in stand houden van de psychische klachten van de cliënt. De thema’s zijn afhankelijk van de klachten die de cliënt ervaart. Je kunt hierbij denken aan: rouwverwerking, interpersoonlijke tekorten, rolverandering of interpersoonlijke conflicten.

  • Mindfulness bij volwassenen met autisme

    Mindfulness (MF) is een nieuwe therapievorm die volwassenen met autisme kan helpen om meer rust (in hun hoofd) te ervaren. De mindfulnessoefeningen helpen onder andere om minder te piekeren, gedachten los te laten en meer contact te krijgen met het lichaam. MF is een van de eerste therapievormen voor volwassenen met autisme waarvan de effectiviteit uit wetenschappelijk onderzoek is aangetoond. Volwassenen met autisme wordt geadviseerd om niet deel te nemen aan een reguliere (niet specifiek voor mensen met autisme) mindfulnessgroep, omdat weinig of geen rekening wordt gehouden met de informatieverwerking van mensen met autisme.

  • Psycho-educatie over autisme

    Bij psycho-educatie wordt er aan de hand van modules meer informatie gegeven over hoe autisme zich uit bij gemiddeld tot hoogbegaafde volwassenen. Het doel van de psycho-educatie modules is het helpen van mensen met autisme bij het accepteren van hun diagnose en bij het leren rekening houden met hun specifieke kwaliteiten en beperkingen. In de modules wordt er informatie gegeven die is gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke ontwikkelingen, maar die ook goed aansluit op de dagelijkse praktijk. Zo worden er bij elke module tips gegeven die mensen in de praktijk kunnen toepassen. Daarnaast worden er ook ervaringsverhalen gedeeld van volwassenen met autisme. Ook worden er interessante artikelen, boeken, podcasts en andere media gedeeld die de psycho-educatie kunnen ondersteunen.